Híreink

Krókusz projekt – emlékezés a Zsigmondyban

A holocaust gyermek áldozatairól, iskolás társainkról emlékeztünk a Krókusz projekttel, melyhez ebben a tanévben iskolánk is csatlakozott.

Mindazokért, akik ebben a szörnyűséges időszakban vesztették életüket ültettük az emlékezés krókusz hagymáit.

A projektet faliújság összeállításával kezdtük, majd osztálytermi megemlékezéssel folytattuk, végül pedig elültettük a 12. B osztállyal a krókuszokat a Zsigmondy pihenőhely mellett. 

k20191115

Meghívással a Parlamentben

2019. november 11-én a Gimnázium 12.A. osztályának tanulói parlamenti látogatáson vehettek részt iskolánk egykori diákja, Nunkovics Tibor képviselő úr vendégeként. Így nem csak a "szokásos" turistaútvonalat járhatták be, hanem a Szent Korona megtekintése mellett láthatták az Országház "rejtettebb" részeit is, és a karzatra feljutva belepillanthattak az Országgyűlés munkájába.
A fantasztikus élményt és a lehetőséget ezúton is köszönjük a képviselő úrnak. 

p20191112

Családfakutatás

Október közepén a Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Megyei Levéltárának munkatársa, Szabó Csaba Gábor tartott előadást a 9.A és 10.A osztályokban. A társadalomismeret órák kiegészítéseként a családfakutatás lehetőségeiről, módszereiről hallhattak hasznos információt a gyerekek.

Családfa kutatás fotó

Eltelt az első 50 év a Zsigmondyban

Az őszi szünet elején folyatódott a Zsigmondy 50 rendezvény sorozat a Nosztalgia pedagógus találkozóval. Az Igazgató Asszony ismertette az iskola történetét, fejlődését; korabeli képekkel idézte fel az eltelt időt. Méltatta az igazgatók és az itt tanító pedagógusok kiemelkedő munkáját, akik képesek voltak arra, hogy olyan általános élet-és munkaszemléletet adjanak diákjaiknak, mellyel sikeres az életútjuk. Az iskola bejárása után kötetlen beszélgetések zajlottak; mindenki újra otthon érezhette magát a Zsigmondyban.

50

Zsigmondy Vilmos síremléke

2019. október 21-én felutaztunk Budapestre a Fiumei úti sírkertbe, hogy rendbe tegyük iskolánk névadójának sírhelyét. Összegereblyéztük a lehullott faleveleket és letisztítottuk a síremléket. Ezek után megemlékeztünk iskolánk névadójáról, majd elhelyeztük a koszorút és gyertyákat gyújtottunk.

A munkát a 11. b osztály tanulói és osztályfőnökük; Kismóni János végezték.

zseh20191024

Adományozás a Zsigmondy Gimnázium részére

A Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Egysége 700.000-Ft támogatást nyújtott a PRO SCHOLA NOSTRA iskolai alapítványon keresztül a Gimnázium Kémia előadójának és előkészítőjének felújítására. Az összegből infrastrukturális fejlesztés történt; így az 50 évvel ezelőtt beépített anyagok cseréjére került sor.

Köszönetünket fejezzük ki az Adományozók felé, és bízunk egy későbbiekben megvalósuló szakmai fejlesztésben.

rt20191014

Országos második helyezés a Szabari Krisztina Fordítási Versenyen

Filó Luca, 11. A osztályos tanulónk második helyezést ért el a Szabari Krisztina Országos Fordítási Versenyen, melyet az Origó Nyelvi Centrum rendezett. A döntőben fordítástechnikai feladatokat kellett megoldani, és két szöveget lefordítani.

A versenyeredményhez szívből gratulálunk.

fv20191008

Szárnyalás

Eljött szeptember utolsó napja, ami a Zsigis gólyák szárnyalását jelentette. Jó hangulatban telt a kilencedikesek avatása. A végzős osztály sok mókás feladat elvégzésére kényszerítette a legifjabbakat. Először mindkét osztály bemutatta a plakátját, amivel kifejezték a tizenkettedikesek iránti tiszteletüket, majd egy-egy csoportos tánccal folyatódott a műsor. Ezt követően volt sminkkészítés és tejföl etetés csukott szemmel, motorozás bébi motorral, versírás és néhány ügyességi feladat. Az esemény lezárásaként a gólyák fogadalmat tettek, hogy mindent megtesznek, amit a két végzős osztály kér, és tudatosították, hogy a "Tizenkettedikeseknek mindig igazuk van." A feladatok pontozásra is kerültek, és nagyon szoros eredményt hozva a 9.A nyerte a gólyák közötti versenyt.

sz20191001