Magyar Parasport Napja 2020

Magyarországon 2017 óta, február 22. a parasport napja. Hazánkban sok településen, különböző rendezvényeken hívják fel a figyelmet a parasport fontos szerepére és a parasportolóink munkájára és eredményeire.
Iskolánk is minden évben megemlékezik erről a napról. Programunkkal a diákokat szólítjuk meg. A 9. évfolyamosok osztályfőnöki óra keretében megtekintették „A csodafedezet” című lélekmozgató osztályfőnöki órákhoz ajánlott filmet, amely Halassy Olivérhez kapcsolódik. A film a kétszeres olimpiai bajnok, amputált lábú úszó- és vízilabdázó életét mutatja be. A felsőbb évesek ezt már az előző években látták, ezért ők Ekler Lucáról szóló dokumentumfilmet nézték meg, aki 2020-ban kapta meg az év sportolója díjat és az atlétika két versenyszámában is kivívta a paraolimpián való szereplés jogát.
Vetítést követően diákjaink tanáraikkal beszélgettek a fogyatékossággal élőkről, a parasportolókról, az elfogadásról. A testnevelési órákon ülő röplabdával és a floorballal ismertettük meg a tanulóinkat. A gyakorlati és elméleti foglalkozások nagyban segítették a diákok szemléletformálását.
Az ülő röplabda és a hagyományos röplabda közötti legszembetűnőbb különbség, hogy a játékosoknak fenekükkel minden labda érintésénél érintkezniük kell a talajjal a földtől megemelkedni, felállni játék közben szabálytalan. Floorballban az alapvető szabályok megegyeznek. Az osztályok ezeken a testnevelés órákon nagy játékkedvvel, érdeklődéssel vettek részt.
Ez a nemes kezdeményezés Magyarországon egyre több iskolát mozgat meg, mely programban mi is szeretnénk évről-évre részt venni.
20200221 MPN collage web