Híreink

Gratuláció

Thot Martina, iskolánk 12.a osztályos tanulója az Író-Deák Vers- és Novellaíró Pályázaton a 14-18 évesek novella kategóriájában I. helyezéstért el.
A megmérettetésen négy kategóriában 415 pályázó indult, összesen több
mint kétezer pályázattal. Gratulálunk!

tm

SULIBULI A ZSIGMONDYBAN

2018.április 13-án pénteken BAZI NAGY DOROGI LAGZI keretében bulizhattak a diákok. Az est nyitásaként a 12. A osztály újra előadta szalagavatós táncát, majd a hangulatfelelős 10.évfolyamosok flashmobbal csábították a vendégsereget táncra. A bátrabbak még örök hűséget is fogadhattak párjuknak, a szerencsések pedig értékes tombolanyereményekkel térhettek haza. Ezúton is köszönjük a sok szülői segítséget, ami támogatói jegy, süti, szendvics vagy egyéb felajánlás formájában járult hozzá a buli sikeréhez.

sulibuli201804

Digitális témahét a Gimiben

Április 9-én a 10. és a 11. évfolyamosok Tatára látogattak, hogy a Digitális Témahét keretein belül a Tattami kalandjáték-applikációval bejárják egy elképzelt történet helyszíneit. Az app egyesíti a helyszínekhez fűződő legendák és rejtvények izgalmas világának valamint egy időutazás újszerű élményét. A történet hőse Baktai Boldizsár, akinek utazása, bukása és megmenekülése attól válik valódivá, hogy kézzelfogható emlékek és izgalmas látnivalók során vezet keresztül Tatán a történet, amely nem enged el, míg titkát meg nem fejtjük a séta végén.

A kihívást Ipolyi Blanka csapatkapitány és csapata teljesítette elsőként.

dth2018

Meglátogattuk az esztergomi Babits Mihály Emlékházat

2018. április 10-én a költészet napja alkalmából diákjainkkal meglátogattuk az esztergomi Babits Mihály Emlékházat, ahol G. Tóth Franciska irodalmi muzeológus vezetésével megelevenedett előttünk a magyar irodalom jelentős alakjának munkássága és magánélete. Egy interaktív bevezető játék után megismerhettük a ház titkait, ahol a család kora tavasztól késő őszig időzött. A legvégén megkoszorúztuk az esztergomi Babits-kutatók tiszteletére állított emlékkövet. Így tisztelegve iskolánk egykori tanárára dr. Bodri Ferenc irodalomtörténész, művészeti író példaértékű munkássága előtt, remélve, hogy ezzel egy új hagyományt is teremtettünk iskolánkban.

20180410 Babits honlapra web

Fogadóóra

Tisztelt Szülők!

2018. 04. 11-én (szerda) 16:30-tól fogadóórát tartunk.

Érdeklődésükre számítunk.

Hlavicska Andrea tanárnő betegállományban van, ezért vele egyénileg lehet egyeztetni vagy a kiírt időpontban kell őt megkeresni:
Hlavicska Andrea    2018.04.17.    9:50-11:30

HATÁRTALANUL, 2018.3.26-28. ‒ A ZILAHIAK LÁTOGATÁSA A ZSIGMONDYBA

2018. március 26-án, kedd reggel érkezett meg hozzánk várva-várt testvérosztályunk Zilahról. Közös irodalomóra keretein belül emlékeztünk meg Adyról, majd vetítést tartottunk azokról a helyszínekről, amelyeket ősszel meglátogattunk, és azokról, amelyek Magyarországon várnak ránk.

Ezután közösen Esztergomba utaztunk, ahol egy szép városnézés után megtekintettük a Bazilikát. Ezt követően folytattuk utunkat Adyligetre, ahol a költő szobrának felkeresése után kirándulást tettünk a Remete-szurdokba. Napunkat a várnegyedben és a citadellán zártuk.

Szerdán ismét egy csodás napot töltöttünk el zilahi barátainkkal: az Országház bejárása után Ady életének utolsó állomásait látogattuk végig. A Kerepesi temetőben verssel és koszorúval róttuk le kegyeletünket a költő sírjánál. Egykori budapesti otthona ma múzeumként üzemel; ezen a helyszínen szépen beérett az egész utazás, hiszen Ady életének korábbi állomásairól megjelent minden szobában egy-egy emlék, és bizony számunkra már minden helyszín ismerős volt Érmindsztenttől kezdve egészen Budapestig.

Ezzel utazásunk tematikus része lezárult, és csupán egy közös program maradt hátra, a bámulatos Body (vagy ahogy mi neveztük BAdy) kiállítás.

Fáradtan, de élményekkel feltöltődve tértünk haza és búcsúztunk testvérosztályunktól, akik másnap indultak haza Zilahra.

hat20180404

Katasztrófavédelmi vetélkedő

Remek hangulatban telt a Felmenő Rendszerű Ifjúsági Katasztrófavédelmi vetélkedő helyi fordulója, melyet az Esztergomi Katasztrófavédelmi kirendeltség szervezett Táton.

A tűzoltó eszközök felismerését a veszélyes anyagot szállító jármű balesete követte, majd elsősegélynyújtásból adtak számot a diákok. A rendőrség egy közúti baleset során végrehajtandó szabályokat ismertette meg résztvevőkkel.

Árvízi ismeretek is helyet kaptak, melyek során védmű építése volt a feladat, majd a katasztrófa helyzetek során végrehajtandó magatartási szabályokból adtak számot a megjelentek.

Hatalmas sikert aratott az idén is a füstsátor, ahol valós helyzetet szimuláló korlátozott látási viszonyok között kellett végrehajtani sérült személy és tárgy kimentését.

A diákok másik nagy kedvence a MÁTRIX állomás volt, melyet a Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület biztosított.

A teszt állomáson - tűzoltósági, iparbiztonsági és polgári védelmi totó, valamint Tát város helytörténete várta a résztvevőket.

nyn20180404

Eredmények:
1. Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Informatikai és Egészségügyi Szakgimnázium, Dorog
2. Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola 3-as csapata, Esztergom
3. Dobó Katalin Gimnázium 3-as csapata, Esztergom

Húsvéti készülődés a Gimnáziumban

Március 27-én a nevelőtestület és a diákok is az ünnepre hangolódtak az iskolában. A Diákönkormányzat szervezésében süti vásárt tartottunk. A szünetekben Partos tanárnő vezetésével készültek a szebbnél szebb húsvéti tojások.

hk201803

EGÉSZSÉG HETE 2018

Változatos programokkal zajlott az idei egészség hete. A változatos programok a „Menő menza” pályázat segítségével valósultak meg. Iskolánk védőnője előadást tartott tanulóinknak a konyhai eszközök biztonságos használatáról. Ezt elsajátítva készítették el tanulóink a gyümölcssalátákat, melyet mindenki szívesen fogyasztott el, majd az egészséges táplálkozás elméleti hátterét is meghallgatták. Megismerkedtek a tanulók az ételallergiákkal, ezt követően egy kiállítást tekintettek meg a diabetesről.

Minden reggel gyümölccsel kínáltak minket az iskolában, segítve az egészséges életmód kialakítását.

Sok fiatal - köztük olyan is, aki éppen néhány napja töltötte be 18. életévét - segített embertársainak, és adott vért a Vöröskereszt által irányított véradáson.

Mozgalmasan, sok programmal telt az egészég hete, amely rendkívül informatív volt a fiatalok számára.

eh2018

Projekt megnyitó a Zsigmondyban

Március 27-én a Gimnáziumban az EFOP-4.1.5-16 Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése című projekt megnyitására került sor. A pályázatban az intézmény 80,90 millió Ft-ot nyert a tornaterem és a kosárlabda pálya felújítására, valamint nyílászárók cseréjére. Az ünnepélyes projektnyitón megjelent; dr. Völner Pál államtitkár úr, Vereczkei Judit tankerületi igazgató asszony és Dankó József alpolgármester úr. Az iskola igazgatója; Lőrincz Lívia beszédében elmondta, mennyire fontos ez a beruházás a Gimnázium számára, amely közelít alapításának 50. évfordulójához, melynek megünnepléséhez méltó körülményeket szeretnének teremteni.

proj201803